Nano-bio-batterij

HOE WERKT HET?

nano-biobatterij

Behandeling met nano-biobatterijen1. Werking 


Dankzij het gebruik van kleine nano-biobatterijtjes (Figuren Links), die bestaan uit kleine koolstofstaafjes waarin een enzym (glucose-oxidase) en waterstofperoxide, willen we een kankerselectieve behandeling ontwikkelen. Wij hebben, in samenwerking met de Universiteit van Cambridge (Dr. R Tomov, Materials Chemistry Group), 50-100 nm kleine nano-biobatterijtjes geproduceerd en hun werking aangetoond.

 

Deze batterijtjes hebben wij gekoppeld aan een antilichaam (Prostaat Specifiek Membraan Antigeen). Daardoor hechten deze batterijtjes zich aan de celwand van een kankercel. De glucose die in het bloed zit, zorgt ervoor dat de batterijtjes actief worden waardoor er een stroom gaat lopen op de celwand waarop deze batterijtjes zitten (Figuren Rechts). Als dit gebeurt, beschadigt dit de kankercellen en maakt ze kwetsbaarder voor andere behandelingen en het immuunsysteem.

 2. Wat zijn de resultaten tot nu toe?


We hebben de batterijen gemaakt en gekoppeld aan PSMA. Met behulp van elektronenmicroscopie hebben we aangetoond dat er een succesvol PSMA-bio-batterijcomplex is geproduceerd.

 


3. Wij hebben u nodig


We willen nu in het laboratorium laten zien dat de batterijtjes kankercellen (met PSMA-receptor) beschadigd worden door de batterijtjes. We willen dit projectmatig aanpakken.  Het is onze verwachting dat we, na ongeveer een jaar, kunnen aantonen dat ons idee in het laboratorium (in vitro) werkt. Er zijn echter aanzienlijke middelen (250 k€) nodig om dit te bereiken. Bijvoorbeeld, om de onderzoeker uit Cambridge te kunnen contracteren, hebben we 50 k€ nodig. 

Daarna willen we laten zien dat kankercellen ook in proefdieren met deze kleine batterijtjes kunnen worden vernietigd.  Geef daarom uw bijdrage via onze ANBI-stichting "Nano Iron Ribbon" o.v.v. 'bio-batterijtjes'