Nano-MRI gebruikt een nieuw en uniek MRI-contrast dat ontstekingscellen, ook wel macrofagen genoemd, in actieve multipele sclerose zichtbaar.
Het nano-MRI contrastmiddel bestaat uit kleine bolletjes met een diameter van 20-50 nanometer. Deze bolletjes hebben een kern van ijzer en zijn omhuld door een suiker genaamd dextraan. Vanwege hun geringe omvang worden ze opgenomen door macrofagen, dit zijn 'alleseters' en ze zijn actief bij ontstekingen. In het geval van multiple sclerose ruimen deze macrofagen de beschadigde resten van zenuwcellen op, met name in de vroege stadia van de actieve ziekte.
Bij het traditionele MRI-contrastmiddel (met Gadolinium (Gd)) is de aankleuring het gevolg van een verhoogde doorlaatbaarheid van bloedvaten, wat pas laat optreedt en ook wordt waargenomen bij inactieve littekenweefsel (Figuren rechts). Door het gebruik van nano-ijzer worden macrofagen zichtbaar op de MRI-beelden. Hierdoor kunnen we ontstekingen en activiteit bij multiple sclerose al in een vroeg stadium en selectief opsporen (Figuren links).
Dankzij de mogelijkheid van nano-MRI om actieve haarden van multiple sclerose in een vroeg stadium te identificeren, kan een gerichte en vroegtijdige behandeling plaatsvinden met kostbare en beperkt beschikbare medicijnen.
Samenvatting van de recente literatuur:
1. Nano-MRI biedt extra informatie in vergelijking met de traditionele Gd-contrast MRI, waarschijnlijk gerelateerd aan celinfiltratie (ontsteking). Nano-MRI maakt de deze celinfiltratie zichtbaar.
2. In het beginstadium van MS gaat celinfiltratie gepaard met aanhoudende lokale schade aan zenuwcellen, een verschijnsel dat zichtbaar is met nano-MRI.
3. Het nano-deeltjes contrast onthult vooral de cel-specifieke ontstekingen die blijvende schade veroorzaken.
4. bij MS-patiƫnten helpt nano-MRI om actievere MS-laesies op te sporen, die vaak een meer agressief verloop hebben.
Literatuur:
- Vellinga
- Kerebrat
- Maarouf
- Tourdias